Periodontoloji Nedir?
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi: Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz.
Diş eti hastalıklarının sebepleri arasında sigara ve ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, kötü ağız hijyeni, diyabet, kötü beslenme ve ağız-diş yapısına uygun olarak yapılmamış porselen kron ve köprüler gösterilebilir.
Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz. Diş ve dişeti kenarında siyah alanlar, ağız kokusu ve ağızda kötü tat, diş etlerinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi, diş etlerinde yanma, diş eti cebinden iltihap gelmesi, diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet, dişlerde sallanmalar, kızarıklık, şişlik.
Diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklara periodontal hastalık denir. Diş eti sağlığının kötü durumda olması ilerleyen dönemlerde dişin kaybına neden olabilir. Dişeti iltihabının ilk aşamasına “gingivitis” denir. Gingivitis düzenli ağız bakımı ve temel diştaşı temizliği ile geri döndürülebilir. Dişetinin basit iltihabı ilerlerse “periodontitis” denilen ve çene kemiğinin kaybına neden olan diş eti hastalığına neden olabilir.
Diş etlerinde enfeksiyon olduğunda veya iltihaplanma tehlikesi ile karşı karşıya olunduğu durumlarda, diş eti kanaması görülebilir. Benzer durumlarda dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edin ve muhakkak diş hekiminize başvurun.
Erişkinlerde diş kayıplarının büyük çoğunluğunu diş eti hastalıkları oluşturmaktadır. Diş eti tedavisi, diş hekimliğinde temel tedavidir ve diş eti hastalıklarında erken müdahalede başarı şansı yüksektir.
- Diş Taşı Temizliği: Dişeti hastalıklarının erken safhalardaki tedavisi diş taşı temizliğidir. Bu aşamalarda dişlerin etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri ve diş taşları uzaklaştırılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemler ile iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler ağızdan uzaklaştırılır. Düzenli diş fırçalanmasına ve diş ipi kullanımına rağmen ağızda sürekli diş taşı meydana geliyorsa düzenli olarak (6 ayda bir) diş taşı temizliği yapılması gerekir.
- Küretaj: diş taşları ve zararlı dokular diş eti ile diş kökü arasını kaplamışsa küretaj uygulanır. Diş kök yüzeyindeki diş taşları ve zararlı dokular uzaklaştırılır ve dişetinin kök yüzeyini sıkıca sarması sağlanır.
- Flap Operasyonu: Diş kökünün yüzeyindeki zararlı dokuların uzaklaştırılması için küretajın yeterli olmadığı durumlarda o bölge cerrahi olarak açılır, zararlı dokular temizlenir. Açılan bölgede kemik kaybı çok fazla ise işlem sırasında yapay kemik grefti veya hastadan alınan kemik dokuları uygulanabilir.
- Lazer: Pek çok alanda olduğu gibi diş hekimlerinin diş eti hastalıklarında en önemli yardımcısı lazerdir. Diş eti tedavilerinde lazerin sterilizasyon ve dekontaminasyon özelliği kullanılarak diş eti problemleri çözümlenmektedir.