İmplantı Nedir?
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini yeniden sağlamak amacıyla, kişinin/hastanın dokusu ile uyumlu titanyumdan üretilmiş yapay diş kökünü çene kemiğine yerleştirme işlemine implant denir.
İmplant yapımında kullanılan titanyum maddesi diş eti ve çene kemiği ile uyumlu bir madde olup, alerjiye yol açmaz. Asetik asit, kalsiyum klorit, amonyum klorit, nitrik asit gibi birçok kuvvetli kimyasaldan etkilenmemesinin yanı sıra, kırılmaya karşı dirençli, yüksek ısıyla dayaklı bir yapıya sahiptir.
İmplant işlemi, lokal anestezi altında, tek seansta gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. İmplant, temelde eksik olan diş boşluğuna titanyum bir vidanın yerleştirilmesidir. Vidalama işlemi bittikten sonra açılan diş eti tekrar kapatılır. İmplant-kemik arası iyileşme süreci birkaç ayda tamamlandıktan sonra, implantın kapağı açılarak üzerine diş etini şekillendirmek için bir başlık takılır. Diş eti şekillendikten sonra ölçü alınır ve ölçü alınan kısmın üzerine yerleştirilecek porselen veya zirkonyum kaplama hazırlanır.
Diş eksikliğinin olduğu durumlarda, boşluğun yanındaki dişlere işlem yapılmasını istemiyorsak eksik olan diş veya dişlerin yerine implant uygulanır.
Damak (Tam protez) kullanan hastalarda protez ağızda stabil durmadığında, hasta rahat yemek yiyemez, konuşamaz ve çiğneyemez. Bu durumda çene kemiğine yerleştirilen implantlar ile protezler sabitlenir ve daha stabil bir protez elde edilir.
Ağzında hiç diş olmayan veya dişlerinin büyük çoğunluğunu kaybetmiş olan hastalar takıp çıkarılabilen, hareketli bölümlü protez veya damak kullanmak durumundadır. Ancak ağızda hareketli protez taşımak istemeyen hastalara implant uygulanabilmektedir.
İmplant, kaybedilen diş kökünü taklit ederek çene kemiği için yerleştirilen biyo-uyumlu vidalardır. İmplantın en büyük avantajlarından biri, diş boşluğunun yanındaki dişlere herhangi bir kesim işlemi uygulamadan, sadece eksik olan dişi geri kazanma imkanı sunmasıdır. Böylece sağlam dişlerin destek olarak kullanılmasına gerek kalmaz. Hareketli Protez kullanmak istemeyen hastalar için implanttan destek alarak üretilen sabit protezler mevcuttur. Kullanım açısından zorluk yaşayan, ağızda çok hareket eden ve tutuculuk sorunu olan tam protezlerde de implanttan yardım alarak stabil duran ve kullanım kolaylığı sağlayan tam protezler yapmak mümkündür.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyon esnasında ağrı veya acı hissi duyulmaz. İşlem sonrasında hasta günlük işlerini devam ettirebilir ve herhangi bir yeme içme kısıtlaması bulunmaz. İyileşme sürecinde de doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak ilaçlarınızı düzenli kullanırsanız bu evreyi sorunsuz atlatabilirsiniz.
İmplantların üst yapısına yerleştirilecek olan porselen kaplamaların hazırlanması cerrahi işlem gerçekleştikten 3-5 ay sonrasında mümkün olabilmektedir. İmplantın çene kemiğine iyice entegre olduğu bu 3-5 aylık süreç “iyileşme süreci” olarak adlandırılmaktadır. Bu süreci kısaltan ya da uzatan bazı unsurlar mevcuttur. Kullanılan implantın markası ve çene kemiğinin gösterdiği tepki bu süreci etkileyen en önemli unsurlar arasında gösterilmektedir.