Diş Protezleri

Protetik Diş Hekimliği Nedir?

Diş kayıpları; estetik, fonksiyon ve fonasyon problemlerine yol açabilir. Kaybedilen dişler ve çevre dokuların tedavisi sabit protezler, implant üstü protezler ve hareketli protezler ile yapılabilmektedir.

Sabit Protezler diş eksikliklerinin tedavisinde ve madde kaybının çok fazla olduğu, dolgu yapılamayacak derecede zarar görmüş dişleri onarmada kullanılır. Ağızdaki mevcut dişler üzerinde düzenleme işlemi gerçekleştirilir ve bu dişler destek olarak kullanılır. Hazırlanan sabit protezler (kaplama veya köprü) dişlerin üzerine uyumlu hale getirilerek yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.

Kron Kaplama ve Köprüler için metal veya zirkonyum altyapılı porselenler kullanılmaktadır.

Porselen veneer kaplama ve köprüler ile ilgili en önemli noktalardan bir tanesi kullanılan materyalin kalitesidir. Porselenin altyapısında kullanılan metalin kaliteli olması, bu kısım dişi saran, çevreleyen, diş etiyle temasta olan esas kısım olduğu için çok önemlidir. Metalin kalitesi, yapısında değerli metal olarak adlandırdığımız altın alaşımlar barındırmasıyla ilgilidir. Değerli metal alaşımların yüksek oranda  olduğu  kaliteli  bir  altyapıyla  hazırlanmış  porselen  veneer  kron/köprü  restorasyonlar  uzun ömürlü olarak kullanılabilir.

Zirkonyum; doğadan çıkarılan beyaz bir metaldir. Klasik metal altyapılı porselenlere kıyasla zirkonyum daha sert bir materyaldir ve baskıya karşı daha dayanıklıdır. Bunun yanı sıra; dijital bilgisayar ortamında taranıp üretimi yapıldığı için hata riski minimuma indirilmiş olur.

Zirkonyum; diş eti hizasında gri bir renklenmeye sebep olmaz. Işık geçirgenliği olduğu için doğal bir görüntü elde edilir. Aynı zamanda zirkonyum yüksek ısılara karşı dayanıklı bir maddedir.

Hareketli Protezler; ağızdaki mevcut diş sayısı ve konumunun sabit bir protez yapımına imkan vermediği durumlarda uygulanan; dişlerle birlikte çevredeki yumuşak doku (diş eti, ağız mukozası) ve sert dokuları (çene kemiği, damak) destek alarak hazırlanan takıp çıkarmalı protezlerdir. Ağızda kalan dişlere hazırlanan kroşe (kanca) veya hassas tutucu (anker) vasıtasıyla hareketli protez ağızdaki dişlere oturtularak kullanılır. Ağızda hiç diş kalmaması durumunda hazırlanan hareketli protezlere de “tam protez” adı verilir. Tam protezler tamamen ağız mukozasından ve çene kemiğinden destek alarak yapılır.

444 78 20